Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η "Tέχνη της Aποτροπής" είναι εκείνη που στην ιαπωνική γλώσσα ονομάζεται "Budo". Στο δυτικό κόσμο, μαζί και στην Ελλάδα, έχει επικρατήσει να ονομάζεται "πολεμικές τέχνες". Όμως ο όρος αυτός είναι πολλές φορές παραπλανητικός. Στην πραγματικότητα τα νοήματα των ιδεογραμμάτων "Bu" και "Do" εμπεριέχουν μεγάλη σοφία.

Το ιδεόγραμμα "Do" είναι η ιαπωνική προφορά του κινέζικου "Tao". Tao σημαίνει "ο Δρόμος". Απ' αυτό το ιδεόγραμμα προέρχεται η φιλοσοφική / θρησκευτική παράδοση του Ταοϊσμού. Στην ασιατική σκέψη (κι όχι μόνο, η ίδια λογική συναντάται και σε άλλες παραδόσεις) οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα μπορεί να γίνει ο "Δρόμος" προς τη Φώτιση του Νου, που οδηγεί στην Αφύπνιση του Αληθινού Ανθρώπου. Οδηγεί στην δημιουργία μιας σχέσης με το "Υπέρτατο Απόλυτο". Στην πραγματικότητα αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος αντίλυψης του εαυτού και του περιβάλλοντος. Συμβαίνει μια υπέρβαση του ατομικού “Εγώ” προς όφελος του συλλογικού “Εμείς”, μέσα από τη συνειδητοποίηση της Ενότητας του Κόσμου, της Γαίας, του Σύμπαντος. Μια κοσμική Ροή που συστρέφεται σαν τον καπνό. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται μετά από μια τέτοια συνειδητοποίηση είναι δέος και θαυμασμός του μεγαλείου του έργου τέχνης που ονομάζουμε Φύση, Σύμπαν. Η ασημαντότητα της ύπαρξής μας μπροστά στο άπειρο κοσμικό γίγνεσθαι οδηγεί στην παράδοση του εγωισμού, που με τη σειρά του αυτό φέρνει γαλήνη στον Νου και ειρήνη στην Καρδιά. Έτσι ο Άνθρωπος ελευθερώνεται από τα δεσμά του Φόβου και των Παθών. Η Ελευθερία είναι ο τελικός στόχος.

Το δεύτερο ιδεόγραμμα “Bu”, είναι πιο σύνθετο. Αποτελείται από δυο ιδεογράμματα, της “λόγχης” ή του “πολέμου”, και του ρήματος “σταματώ”. Έτσι η λέξη “Budo” έφτασε να σημαίνει “ο Δρόμος της Παύσης του Πολέμου”, ή “ο Δρόμος της Αποτροπής του Πολέμου”, ή τελικά “ο Δρόμος της Ειρήνης”! Παρ’ όλο που μοιάζει οξύμωρο, ο στόχος είναι μέσα από τις “Τεχνικές του Στρατιώτη”, να κατακτήσουμε τον “Δρόμο της Ειρήνης”.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δρόμος της Αποτροπής χρησιμοποιείται για ένα και μόνο λόγο: Την Προστασία. Την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων, και του εαυτού μας. Την προστασία της Γης κι όλων των πλασμάτων της. Την προστασία της Ζωής εν γένει. Αυτή αποδεικνύεται μια διαχρονική, πανανθρώπινη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου